top of page

E-sigaretten onder vuur


De elektronische sigaret (e-sigaret) is bezig aan een ware opmars. Rokers stoppen met het roken van gewone sigaretten en stappen over op de e-sigaret. Steeds meer artsen raken ervan overtuigd dat de e-sigaret een veiliger en gezonder alternatief is voor het roken van gewone sigaretten.

Dat het roken van tabak een grote bedreiging vormt voor je gezondheid is algemeen bekend. Nederland telt ruim 3,5 miljoen tabakrokers. Naar verwachting zullen 2 miljoen van hen door roken overlijden. Elk jaar sterven circa 19.000 mensen als gevolg van roken en 20 tot 30 procent van alle kanker wordt veroorzaakt door roken.

Ook de Chinees Hon Lik zag van dichtbij wat de verwoestende gevolgen zijn van roken. Zijn vader kreeg longkanker. Het bracht Lik in maart 2003 tot de uitvinding van de e-sigaret. Zijn vader mocht het prototype nog testen, maar de uitvinding kwam voor hem te laat. Hij overleed aan de ziekte.

E-sigaret: veiliger en gezonder alternatief

Voor veel verstokte rokers is de inmiddels sterk doorontwikkelde e-sigaret een uitkomst. In tegenstelling tot de gewone sigaret bevat de elektronische sigaret immers geen kankerverwekkende teer of koolmonoxide en stikstofoxide, wat slecht is voor je hart en bloedvaten.

Ook komen bij het roken van e-sigaretten niet 4000 giftige stoffen vrij, zoals bij gewone sigaretten, maar slechts één: nicotine. Het gebruik van de e-sigaret zorgt voor een zelfde ervaring als gewoon roken, maar is veel veiliger en ook nog eens aanzienlijk goedkoper dan het roken van tabakhoudende sigaretten.

Populaire e-sigaret kost overheden veel geld

Je zou verwachten dat de uitvinding van een veiliger en gezonder alternatief voor tabak door iedereen met open armen wordt ontvangen. Maar overheden in heel Europa volgen de e-sigaret juist met argusogen. Inmiddels hebben talloze rokers de gewone – met accijns belaste – sigaret afgezworen en zijn overgestapt op het roken van – accijnsloze – e-sigaretten. En dat voelen overheden flink in hun portemonnee.

Het gevolg is dat politici rapporten laten publiceren waarin de e-sigaret onder vuur wordt genomen. De rokende burger moet immers het idee krijgen dat de e-sigaret een gevaarlijk alternatief is waar nog héél véél onderzoek naar moet worden gedaan. Met andere woorden: blijf toch vooral kankerverwekkende, hartinfarctveroorzakende gewone sigaretten roken, mensen. Fraaie boodschap, nietwaar?

Longartsen over de e-sigaret: gebruik elektronische sigaret als therapie om te stoppen met roken

Wat ook vóór de e-sigaret pleit, is het enorme enthousiasme van veel longartsen die rokers zien overstappen op de e-sigaret. Honderd Franse artsen riepen recent op om de e-sigaret in te voeren als therapie om te stoppen met roken. Een van de artsen voorspelt dat de e-sigaret in deze eeuw een recordaantal levens gaat redden.


13 weergaven0 opmerkingen
bottom of page