top of page

Wat nu, Maggie? Ongemakkelijke waarheid over elektronische sigaretten blootgelegd in rapport van 200


Elektronische sigaretten zijn een zegen voor de publieke gezondheid. Rokers moeten aangemoedigd worden om ze te gebruiken. Ze zetten niet-rokers niet aan om dat wel te gaan doen. En het is meest succesvolle manier om rokers te doen stoppen, veel efficiënter dan andere, bestaande methodes. Het Royal College of Physicians, de oudste en meest gerespecteerde artsenvereniging ter wereld, heeft in een rapport van 200 pagina’s komaf gemaakt met een hoop onzin die wordt verteld over e-sigaretten.

”HET IS TIJD OM DE CONTROVERSE EN SPECULATIE OMTRENT ELEKTRONISCH ROKEN TE STOPPEN. WAT TELT IS DAT ZE WERKEN OM MENSEN VAN ROKEN AF TE HELPEN. WE HEBBEN HIER EEN KANS OM MILJOENEN MENSENLEVENS TE REDDEN.”

Het rapport gaat met andere woorden lijnrecht in tegen de afradingspolitiek die onder meer in ons land tegen elektronische sigaretten wordt gevoerd. Die maakt het de facto moeilijker om elektronisch dan tabak te roken in ons land.

“Ondanks een toenemende misvatting daarover”, concludeert het lijvige werk, is er geen bewijs dat elektronische sigaretten even schadelijk zijn voor de gezondheid als “gewone” sigaretten. Integendeel. Er is geen bewijs dat ze ongezond zijn. Het rapport sluit niet uit dat “er een kleine kans bestaat dat op de lange termijn misschien de gezondheid beïnvloed wordt, maar dan nog, in minimale mate”.

"Geen zorgen"

“Het publiek moet zich geen zorgen maken”, volgens de onderzoekers, “elektronisch roken - actief en passief - stelt geen significant gezondheidsrisico”. Het promoten van dat elektronisch roken bij rokers zou volgens het Royal College of Physicians (RCP) een “gigantische” bijdrage betekenen om vroegtijdig overlijden en ziektes te voorkomen bij rokers. (zie ook eerder bericht)

Volgens het RCP is er ook geen enkel bewijs dat elektronische sigaretten mensen aan het roken zetten. Integendeel: ze zijn alleen maar “beneficial for encouraging smokers to quit”. Professor John Britton, hoofd van RCP's Tobacco Advisory Group: ”Het is tijd om de controverse en speculatie omtrent elektronisch roken te stoppen. Wat telt is dat ze werken om mensen van roken af te helpen. We hebben hier een kans om miljoenen mensenlevens te redden.”

Miljoenen

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat 97% van gebruikers van elektronische sigaretten die roken omdat ze willen stoppen met het roken van tabak. Ze stelden ook vast dat zonder elektronische sigaretten veel minder mensen zouden proberen te stoppen met roken. In de UK alleen gaat het om twee miljoen rokers de jongste jaren.

En, dat die elektronische sigaretten mensen doen stoppen bij wie andere middelen en strategieën niet lukken. “Smokers should be reassured that these products can help them quit all tobacco use forever” staat er letterlijk.

Minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) goot onlangs e-sigaretten in een wettelijk kader door middel van een Koninklijk Besluit. Het komt neer op een afradingspolitiek, die het de facto moeilijker maakt om elektronisch te roken dan tabak te roken in ons land.

Het rapport gaat met andere woorden lijnrecht in tegen de afradingspolitiek die onder meer in ons land tegen elektronische sigaretten wordt gevoerd.

Hoe de e-sigaret-wet van De Block mensen die willen stoppen met roken in de illegaliteit dwingt


2 weergaven0 opmerkingen
bottom of page