top of page

Laatste onderzoek: Vapen is niet geassocieerd met hart- en vaatziekten.


Recente onderzoeken hebben betrekking op het gebruik van e-sigaretten met een hoger risico op een hartaanval en het ontwikkelen van coronaire hartziekte. Echter, in overeenstemming met wat veel schadebeperkende onderzoekers al hebben opgemerkt, heeft een nieuwe studie aangegeven dat er in feite geen verband bestaat tussen vapen en hart- en vaatziekten bij niet-rokers.

Een recente Amerikaanse studie met de titel "E-sigaretten gekoppeld aan hartaanvallen, coronaire hartziekte en depressie", gebruikte gegevens van de National Health Interview Survey (NHIS) en concludeerde dat "volwassenen die pufende e-sigaretten melden, of vapen, aanzienlijk meer zijn waarschijnlijk een hartaanval, coronaire hartziekte en depressie hebben in vergelijking met degenen die ze niet gebruiken of andere tabaksproducten. "

Op dezelfde manier concludeerde een maand geleden een studie- en conferentiesamenvatting die werd vrijgegeven: "Het dagelijks gebruik van e-sigaretten, aangepast voor het roken van conventionele sigaretten en andere risicofactoren, is geassocieerd met een verhoogd risico op een hartinfarct."

Een correlatie is geen oorzaak In beide bovengenoemde studies, zeiden de onderzoekers dat respondenten die vapen rapporteerden, meer kans hadden op cardiovasculaire problemen. Er was echter één groot probleem: de onderzoekers hadden geen idee wat eerst kwam: de vaping of de hartaanvallen / hart-en vaatziekten.

Sterker nog, in reactie op deze beweringen, zei de beroemde cardioloog en anti-rookonderzoeker Dr. Konstantinos Farsalinos dat de conclusies van de studie onjuist waren en "epidemiologische wanpraktijken en verkeerde informatie vormen". Hij legde uit dat het cross-sectionele onderzoeken zijn, wat inhoudt dat ze vroegen Als deelnemers hartaandoeningen hebben en e-sigaretten gebruiken, bieden dergelijke onderzoeken geen informatie over de vraag of de deelnemers het gebruik van e-sigaretten voor of na de ontwikkeling van de ziekte hebben geïnitieerd, of voor hoe lang.

E-sigaretgebruikers die niet roken, liepen geen risico In overeenstemming hiermee werd in een nieuwe studie gepubliceerd op Science Direct, geen significant verband gevonden tussen het gebruik van e-sigaretten en hart- en vaatziekten bij niet-ontvlambare sigarettenrokers, in vergelijking met rokers en dubbele gebruikers.

De onderzoekers analyseerden gegevens van een groot, nationaal representatief telefonisch enquêteonderzoek onder 449.092 deelnemers, waarvan 15.863 (3,5%) huidige e-sigaretgebruikers, 12.908 (2,9%) dubbele gebruikers van e-sigaretten + brandbare sigaretten, en 44,852 (10,0%) met hart- en vaatziekten.

Het risico was het hoogst bij dual-users "We vonden geen significant verband tussen het gebruik van e-sigaretten en hart- en vaatziekten onder nooit-ontvlambare sigarettenrokers", zeiden de onderzoekers, hoewel ze interessant vonden dat dubbele gebruikers meer risico liepen dan alleen rokers. "Vergeleken met huidige brandbare sigarettenrokers die nog nooit e-sigaretten hebben gebruikt, was het gebruik van e-sigaretten + brandbare sigaretten twee keer geassocieerd met 36% hogere kans op hart- en vaatziekten", voegde de studie Abstract toe.


92 weergaven0 opmerkingen
bottom of page