top of page

Dergelijk nepnieuws is gevaarlijk !!


Stop E-sigaret massahysterie met onterechte aannames doden/ziekten oorzaak

Mysterieuze longziekte is veroorzaakt door illegale drugs en in Nederland GEEN enkel slachtoffer

Onzinbeweringen

Al meer dan een week is bekend dat de mysterieuze longziekte in de VS veroorzaakt is door op straat gekochte illegale drugs (Lees meer in dit artikel).

Wat niet klopt aan klaplong verhaal

Verder heeft men het in de media over een Amerikaan met de naam Chance die een klaplong kreeg. Deze jongen is een paar maanden eerder door zijn artsen verteld dat hij plebs had. De zwarte stippen op zijn longen werden veroorzaakt door plebs. Dat is iets wat regelmatig voor komt bij lange dunne jongens. Hard en diep inhaleren kan die plebs laten scheuren. Voor zulke patiënten geeft hardlopen al een risico op een klaplong. En dit staat dus ook los van de E-sigaret zelf.

Desondanks blijven ook de mainstream media beweren dat dit alles aan e-sigaretten ligt. Dit alles onder leiding van een paar bekende longartsen die dit ten onrechte blijven beweren (tegen beter weten in, want zij waren geïnformeerd). Bij deze longartsen hebben we al vaker gezien dat blijkbaar voor hun doel alle middelen heilig zijn, en het minder nauw met de waarheid nemen. En zich totaal niets van serieus wetenschappelijk onderzoek aantrekken zodra het e-sigaretten betreft. (In plaats daarvan citeren zij wat betreft de e-sigaret regelmatig zeer dubieuze bronnen). Trouwens dat laatste geldt niet alleen voor dit onderwerp. In mijn beleving gedragen zij zich zoals een arts zich totaal niet zou moeten gedragen in de (sociale) media, namelijk NIET op feiten gebaseerd. Ik snap dat dit zeer gewaardeerde artsen zijn. Maar juist daardoor kijkt de media blijkbaar niet meer kritisch of alles wat zij beweren klopt. En mede daardoor bevinden zij zich in de positie dat zij dit zomaar ongestraft kunnen doen.

  • Feit : De e-sigaret bestaat al 15 jaar en er is NOG NOOIT iets serieus ernstigs mee gebeurd wat specifiek aan de e-sigaret zelf is toe te wijzen.

  • Feit : De e-sigaret wordt al door tientallen miljoenen (1n 2018 41 miljoen) wereldwijd gebruikt en er is NOG NOOIT iets serieus ernstigs mee gebeurd wat specifiek aan de e-sigaret zelf is toe te wijzen.

  • Feit : Serieus onderzoek wordt steeds positiever over de e-sigaret. Men gaat er tegenwoordig van uit dat damp van e-sigaretten minder dan 1% kankerverwekkende bevatten dan rook van tabakssigaretten. Vermoedelijk benadert dit steeds meer qua onschadelijkheid vrijwel normale lucht die je inademt.

  • Feit : In allerlei “rare” onderzoekjes (heel vaak erg overgedoseerd met cellen en muizen) wordt geïnsinueerd dat er wel schadelijke zaken gevonden worden. Tot nu toe zijn al dergelijke onderzoeken ontkracht. En is er bij reële metingen door artsen en in onderzoeken bij mensen nooit iets van terug gevonden.

  • Feit: Ons bekende gemelde gelinkte klachten zijn meestal stoppen met roken ontwenningsverschijnselen die heftig kunnen zijn. Andere klachten blijken tot nu toe altijd andere ziekte als oorzaak te hebben.

  • Feit: 99% van de e-sigaret gebruikers zijn (ex)-rokers. Het zou zelfs logischer zijn tabak roken als oorzaak te verdenken. Maar ook dat mag je pas zeggen indien verband serieus aangetoond is.

Wat zijn dan wel klachten?

Klachten zijn nog geen aandoeningen. Er zijn wel wat klachten maar die of niet ernstig of zijn niet specifiek aan de E-sigaret toe te wijzen (hoewel media en mensen dat telkens wel doen). Zo kun je een licht geïrriteerde keel krijgen van te veel PG (=basisstof damp) dampen. Maar dit is niets blijvends. PG damp (basisstof van e-sigaret damp) wordt al meer dan 40 jaar onderzocht en gebruikt op medisch gebied en daar is niets bijzonder mee aan de hand. Er zijn ook mensen die een allergie hebben voor een smaakstof. Maar daar het dezelfde smaakstoffen zijn die in voedsel zitten, is dit niet toe te wijzen aan de e-sigaret. En zelfs de “exploderende” batterijen zijn dezelfde batterijen die in je smartphone of andere apparatuur zitten. Problemen daarmee komen voor overgrote meerderheid doordat gebruikers vreemde dingen met hun batterijen doen.

Aantal mogelijke ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken is groot

Wat enorm veel voorkomt is dat mensen die stoppen met roken door over te stappen op de e-sigaret, denken dat hun ontwenningsverschijnselen veroorzaakt worden door de e-sigaret. Zij zouden dezelfde klachten krijgen wanneer zijn cold turkey zouden stoppen of met behulp van nicotine pleisters.

VTM, NOS, SBS, telegraaf en andere media publiceren blijkbaar zonder goed achtergrondonderzoek

Wat hierbij voor mijn nog het meest verbazingwekkend is dat ook bekende grote en/of mainstream media als VTM, NOS en SBS zonder achtergrondonderzoek alles klakkeloos overnemen. Terwijl de officiële VS bronnen al meer een week lang aangaven dat dit illegale niet regulier gekochte drugs betrof.

Dergelijk nepnieuws is gevaarlijk :

  1. We zien ex-rokers die overgestapt waren naar e-sigaret uit angst weer teruggaan naar tabak roken.

  2. Minder mensen zullen uit onterechte angst het meest effectieve rookstopmiddel niet proberen. Vooral stugge rokers (stoppers) missen deze voor hen geschikte kans.

  3. MAAR HET GEVAARLIJKST IS dat mensen NIET gewaarschuwd worden voor illegale THC-producten, die dergelijke stoffen kunnen bevatten.

WAT IS HIER IN ´S HEMELSNAAM AAN DE HAND????

Hoofdzakelijk onderbuik gevoelens. Blijkbaar werkt bij het publiek de associatie e-sigaret is roken mee.

De e-sigaret is ontwikkeld door rokers zelf als een beter alternatief voor roken. Zelfs de markt is maar voor pakweg 15% in handen van Big Tobacco . En is een eigen markt van in eerste instantie kleine bedrijfjes, waarvan enkele tegenwoordig al een aardige omvang hebben (maar nog niets vergeleken bij Big Pharma en Big Tobacco, die ook belanghebbend zijn bij invloeden op de rokersmarkt). Iedere keer bij wijd verspreid negatief nieuws over de E-sigaret, zien we weer de aandelen van Big Tobacco stijgen. Vermoedelijk reden is dat de E-sigaret zoveel meer effectiever werkt om mensen te laten stoppen met roken. En Big Tobacco zo meer tabakrokers overhoudt.

Onzinargumenten van paar Nederlandse longartsen

Verder is er weer onzin in de media te lezen n.a.v. longartsen die 1100 patiënten om klachten gevraagd hadden.

Wanneer je zo´n vraag breed uitzet onder de bevolking dan komen daar altijd positieve klachten op. Persoonlijk vind ik dat maar 3 mensen iets te vertellen hadden al weinig. Want wanneer je een dergelijke vraag onder NIET-esigaret gebruikers uit zou zetten vermoed ik dat je al snel meer klachten verzamelt. En dat bedoel ik dus. Het is niet feitelijk en niet wetenschappelijk.

Wat ik lees in de media is dat een van deze personen bloed opgehoest heeft na gebruiken e-sigaret die eigendom van zijn dochter was. (blijkbaar had de dochter nergens last van). Bloed ophoesten gebeurt ook bij mensen die geen e-sigaret gebruiken. Dat zegt dus totaal niets over de E-sigaret. En over de andere 2 klachten blijft onduidelijk wat het is (dus niet zo ernstig om te beschrijven??).

Het betreft hier gewoon mensen met menselijke ziekten. En zowel e-sigaret gebruikers als niet gebruikers krijgen ziekten. Maar daar hield men blijkbaar geen rekening mee. Het wordt pas eng wanneer dat er veel meer zijn dan bij andere ex-rokers. Die geen e-sigaret gebruiken.

Het wordt belangrijk wanneer het percentage klachten beduidend hoger gaat liggen of zeer verschillend zijn. Wanneer je dat zou vergelijken met een andere vergelijkbare groep ex-rokers. Belangrijk is daarbij dat die groepen groot zijn, want anders speelt toeval een te grote rol. En daarvan de ziektes inventariseert. In beide groepen zullen ziekten voorkomen. En dan kijken of je kunt zien of er opmerkelijke en relevante verschillen zijn of niet. Waarbij dan nog allergie en rokers onthoudingsverschijnselen uitgesloten moeten worden. Maar daarvoor moet je serieus bevolkingsonderzoek doen. Zolang je dat niet doet kun je niets zeggen over klachten. Die kunnen net zo goed aan andere gewoontes liggen.

Tot nu toe is in alle onderzoeken daar niets van gevonden. Juist het tegenovergestelde. Bij alle onderzoeken op overgestapte rokers bleken deze over het algemeen vooruit te gaan in gezondheid. Dat ervoeren deze mensen zo, maar bleek ook altijd uit allerlei metingen gedaan door artsen. Regelmatig was die vooruitgang in gezondheid zelfs spectaculair te noemen.

AD schrijft onzin

Op 30 september weet het AD opnieuw onzin te schrijven over groot aantel gelinkte klachten in de UK. Dat bleek gebaseerd op wat mensen schrijven op internet?? Hoe wetenschappelijk is dat? Van geen enkele waarde. Vooral wanneer je weet dat heel veel mensen ontwenningsverschijnselen vaak eerst toeschrijven aan e-sigaret (en ook dat is vermoedelijk te danken aan de negatieve hype die al jaren aan de gang is). En ook linkt het AD de doden in de VS weer zo onterecht aan de e-sigaret. Hoe je dat kunt doen nadat al 14 dagen bekend is dat dit illegale en vervuilde drugs betreft snap ik niet. En riekt voor mij naar kwade opzet. Dergelijk onverantwoordelijk gedrag vind ik pijnlijk omdat dit uiteindelijk levens gaat kosten doordat een groep mensen zal blijven roken. opmerkelijk is dat er er over de in het AD beschreven niets over terug te vinden bij de MHRA. (Kan men bij het AD ook zien lijkt me) Er is alleen iets over beweerd in The Sunday Times. Naast dit artikel heeft ook het AD meer rare artikelen over E-sigaretten geschreven, hier beschreven door Acvoda.

Geen enkele longziekte is gelinkt aan legaal gekochte e-sigaret product : https://www.washingtonexaminer.com/opinion/new-study-not-one-vaping-illness-linked-to-legal-e-cigarette-pods

29 Oktober 2019 officiële berichtgeving UK : Sinds half september waarschuwden krantenkoppen over de hele wereld voor een uitbraak van ernstige longaandoeningen in de VS, waarvan wordt gezegd dat ze in verband worden gebracht met e-sigaretten. Het advies van ministerie van Volksgezondheid UK over e-sigaretten en blijft ongewijzigd en dus positief over e-sigaretten als rookstopmiddel: https://publichealthmatters.blog.gov.uk/2019/10/29/vaping-and-lung-disease-in-the-us-phes-advice/


214 weergaven0 opmerkingen