top of page

Nicotine niet schadelijker dan kopje koffie

Bijgewerkt op: 7 dec. 2021

Nicotine niet schadelijker dan kopje koffie – (rapport medici en artsenorganisatie UK)


Dit betreft een rapport van de Royal Society for Public Health

De Royal Society for Public Health (de RSPH is een zeer grote en bekende gezondheidsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk en maar ook voor de rest van de wereld. Zij willen de Britse gezondheidszorg ondersteunen en verbeteren. Zij informeren politici en geven scholing en specificeren kwalificaties waaraan medici moeten voldoen. Ook ondersteunen zij regio´s maar geven ook persoonlijke begeleiding om gezond te leven. Meer dan 6500 medici van over de hele wereld zijn lid.

9 van de 10 mensen geloven ten onrechte dat nicotine zeer schadelijk is


Onderzoek laat zien dat negen van de tien mensen ten onrechte geloven dat nicotine zeer schadelijk is voor hun gezondheid. Terwijl bij “normaal”* nicotine gebruik zoals consumenten dat doen, in feite niet gevaarlijker is dan de cafeïne in een kopje koffie.


* Bij normaal nicotine gebruik bedoelen we geen zware concentraties die voor normale consumptie niet te koop zijn of ander oneigenlijk gebruik. Het gaat wel om mensen die roken, e-sigaretten gebruiken, of nicotine stoproken hulpmiddelen gebruiken. (Er wordt niet beweerd dat roken niet schadelijk, maar wel dat nicotine deze schadelijkheid niet veroorzaakt)

Een rapport uit augustus 2015 van de Royal Society for Public Health laat zien dat een mythe over nicotine en de gevaren van roken die al decennia voortduurt.

Het onderzoek suggereert dat negen van de tien mensen ten onrechte geloven dat nicotine zeer schadelijk is voor hun gezondheid, terwijl het in feite niet gevaarlijker is dan de cafeïne in een kopje koffie.

Shirley Cramer, hoofd van de RSPH, zei: “Mensen helpen nicotine te gebruiken in plaats van tabak te roken, zou een groot verschil maken voor de volksgezondheid.

“Het is duidelijk dat er tabak roken een probleem is en dat rokers verslaafd zijn aan tabak roken. Dat is een ernstig en kostbaar probleem voor de volksgezondheid door aan roken gerelateerde ziektes. Belangrijk is roken aan te pakken, minder essentieel is de verslaving aan een stof te bestrijden die op zich niet erg verschillend is van cafeïneverslaving. ”

De grootste schade aan de gezondheid wordt veroorzaakt door de tabak in sigaretten, die – bij verbranding – gebruikers blootstelt aan chemicaliën zoals teer en arsenicum. Tabak bevat nicotine, maar volgens dit rapport is nicotine zelf niet schadelijk.

Vervangende producten verplicht stellen in winkels die ook gewone sigaretten verkopen

Nicotine vervangende producten, zoals nicotine kauwgum, nicotine pleisters en e-sigaretten, zijn volgens het onderzoek aanzienlijk minder schadelijk dan het roken van tabakssigaretten zelf.

De RSPH pleit ervoor dat deze “gezondere” vervangende producten verplicht zijn in winkels die ook gewone sigaretten verkopen. Daarmee wordt in de winkel een veiliger optie voor tabak aangeboden.

Ze willen ook dat e-sigaretten worden een andere naam krijgen. Bijvoorbeeld nicotine sticks (nicotine stok) or vapouriser (verdamper) om de (negatieve) associatie met tabak sigaretten kleiner te laten worden.

Uit een nieuwer rapport uit 2019 blijkt dat veel voorlichting de afgelopen jaren er voor gezorgd heeft dat wat meer mensen over nicotine goed geïnformeerd zijn.


194 weergaven0 opmerkingen
bottom of page