top of page

Nieuwe studie toont aan dat roken tot een verhoogd risico op depressie en schizofrenie kan lijden


Een nieuw gepubliceerd onderzoek gepubliceerd in Psychological Medicine, ontdekte dat het roken van tabak het risico op depressie en schizofrenie kan verhogen.

Onder leiding van onderzoekers van de Tobacco and Alcohol Research Group (TARG) van de Universiteit van Bristol, werd de studie ondersteund door de MRC Integrative Epidemiology Unit (IEU) van Bristol en het NIHR Bristol Biomedical Research Centre (BRC). De auteurs van de studie gebruikten UK Biobank-gegevens van 462.690 personen van Europese afkomst, bestaande uit 8% huidige rokers en 22% voormalige rokers.

Het onderzoeksteam heeft de Mendeliaanse randomisatie toegepast, een analytische benadering die genetische varianten gebruikt die samenhangen met een blootstelling, zoals blootstelling aan sigarettenrook, om conclusies te trekken over oorzaak-en-gevolg relaties. De analyse gaf aan dat roken van tabak het risico op depressie en schizofrenie verhoogde, en ook dat vice versa, depressie en schizofrenie de kans op roken vergroot.

Is er een alternatief voor roken?

Ja die is er stop met roken en start met de e-sigaret

lees hierover meer op

https://www.allesoverkanker.be/zijn-e-sigaretten-een-gezonder-alternatief

Lees verder op Vaping Post (engels)

https://www.vapingpost.com/2019/12/06/study-links-smoking-to-an-increased-risk-of-depression-and-schizophrenia/


29 weergaven0 opmerkingen
bottom of page