top of page

E-sigaretten geven GEEN longontsteking; verzwakt niet het immuunsysteem (Research)


Hoewel het bekend is dat tabakssigaretten rokers kwetsbaarder maken voor infecties, blijkt de e-sigaret niet dezelfde impact te hebben op het risico op longontsteking.

E-sigaretten zijn veiliger voor je immuunsysteem dan traditionele, laat een nieuwe muisstudie zien. De damp van e-sigaretten had niet het vermogen om een longinfectie te veroorzaken veranderd. Dat gold zowel voor e-sigaretten damp die wel als geen nicotine bevatte.

Een onderzoek uit 1999 van het American College Of Chest Physicians ontdekte dat mensen die minstens 20 sigaretten per dag rookten ongeveer drie keer meer kans hadden om longontsteking te krijgen dan mensen die nog nooit hebben gerookt.

E-sigaretten damp vergeleken met tabak roken

Het onderzoek maakt deel uit van een langere reeks onderzoeken uitgevoerd door een aantal onderzoekslaboratoria die proberen te bepalen welke effecten blootstelling aan e-sigarettendamp kan hebben op de menselijke gezondheid en om onderscheid te maken tussen de effecten van smaakstoffen en nicotine.’

Voor de studie, die gepubliceerd is in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology, werden muizen geïnfecteerd met Streptococcus pneumoniae stam TIGR4.

Onderzoekers van de Universiteit van Louisiana in Lafayette besmetten muizen met een stam van Streptococcus pneumoniae die verantwoordelijk is voor de meeste gevallen van longontsteking die buiten een ziekenhuis wordt opgelopen. Het is een longontsteking die meestal kinderen jonger dan vijf jaar en volwassenen ouder dan 65 jaar treft.

In de nieuwe studie splitsten onderzoekers de muizen in vier groepen. Deze groepen werden blootgesteld aan met aardbeien gearomatiseerde e-sigarettendamp met nicotine, dezelfde damp zonder nicotine, sigarettenrook of geen damp of rook. Vervolgens analyseerden ze genexpressiepatronen, wat de mate is waarin verschillende genen ‘aan en uit’ worden gezet als een lichtschakelaar.

Wetenschappers ontdekten dat damp van e-sigaretten de genen van de bacteriën niet geactiveerd werden. Dat betekent dat de damp geen invloed had op het vermogen van de bacteriën om infecties te veroorzaken.

Aan de andere kant veranderde sigarettenrook de genen van de muizen die betrokken zijn bij het metabolisme en de stressrespons, waardoor de immuunresponsen van de muizen veranderden en ze vatbaarder werden voor de longinfectie.

De onderzoekers ontdekten dat e-sigaretdamp met nicotine en zonder nicotine slechts enkele genen inschakelde: respectievelijk 264 en 14.

Ter vergelijking: sigarettenrook veranderde de expressie in 982 genen, waarvan de meeste betrokken waren bij het metabolisme en stressrespons, wat de gevoeligheid voor infecties verhoogt.

Noch nicotine bevattende noch nicotinevrije e-sigaretdamp heeft het vermogen van pneumokokken om longinfectie te veroorzaken veranderd in een muizenmodel van infectie.

Het onderzoek is hier te vinden : https://aem.asm.org/content/early/2019/11/11/AEM.02125-19


25 weergaven0 opmerkingen
bottom of page