top of page

Overstap naar e-sigaret zorgt na 1 maand al voor aanzienlijk betere hartfunctie


Een nieuwe grootschalige studie gevoerd door de University of Dundee in het Verenigd Koninkrijk heeft geleid tot de conclusie dat er een ‘duidelijk vroeg voordeel’ op te merken is bij de overstap van tabak naar e-sigaretten.

Deze studie is één van de grootste ooit over e-sigaretten en werd gevoerd over 114 volwassen rokers die minstens 15 sigaretten per dag rookten. Men kon duidelijk vaststellen dat de hartfunctie van de proefpersonen reeds na 1 maand een gemiddelde verbetering van 1,5 meetpunten gaf over alle proefpersonen.

“Om deze meetpunten in de juiste context te plaatsen: Elk percentagepunt in vasculaire functies resulteert in een risicovermindering van 13% in cardiovasculaire problemen zoals hartaanvallen.”

De test werd gevoerd op basis van ‘flow mediated dilation’ wat te maken heeft met de doorstroming en de goede werking van bloedvaten.

De rokers hadden bij aanvang een score van 5.5 en na verloop van 1 maand werd reeds een score van 6.7 opgemeten. Ter illustratie, gezonde niet-rokers scoren gemiddeld 7.7 op deze testen. Dankzij deze cijfers konden de onderzoekers dus vaststellen dat binnen 1 maand, nieuwe vapers die overgestapt waren van tabak, reeds halfweg waren om op deze punten dezelfde gezondheidscores te halen dan gezonde niet-rokers op het vlak van de werking van bloedvaten en hartfuncties.

Dit onderzoek is een mooie aanvulling op alle eerder gevoerde onderzoeken en staaft opnieuw dat er geen enkel scenario is waar het beter is voor een roker om niet over te stappen op e-sigaretten en verder te blijven roken.

Lees zeker ook de eerdere bevindingen van de Engelse overheid: Public Health England: Jaarlijks update omtrent e-sigaretten

bronnen: https://www.yahoo.com/news/smokers-switch-vaping-rapidly-boost-192115526.html – https://www.reuters.com/article/us-health-vaping-heart/smokers-who-switch-to-vaping-rapidly-boost-heart-health-in-trial-idUSKBN1XP24F – https://www.newscientist.com/article/2223624-long-term-smokers-who-start-vaping-see-health-benefits-within-a-month/


4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page